5 napos őrület

 

Ma beszélgettem magammal, mert elképzeltem ezt az egészet kívülről.

-Miért sanyargatod magad?

-Nyilván az ember olyankor ugrál bele meggondolatlanul mindenféle hajmeresztő dologba, amikor nem érzi túl jól magát.

-Mitől is éreznéd jól magad? Lusta lettél.

-Igen, mert fáj.

-Mi fáj?

-Minden.

fasting

Az összekuszálódott jelenemhez hozzátartozik, hogy tavaly autoimmun eredetű pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak nálam. Akinek sok a körítés, az ugorja át a következő részt.

A teljes nevén autoimmun thyreoiditisként emlegetett egészségkárosodás a pajzsmirigy autoimmun betegsége, melynek lényege, hogy a szervezet saját immunrendszere a pajzsmirigy sejtjeit célba véve ellenanyagot termel – a pajzsmirigy hormontermelő sejtjei így elpusztulnak. Az autoimmun, pajzsmirigy-hormon termelő sejtet pusztító folyamat következtében az érintett szervezetében pajzsmirigy alulműködés alakul ki, lassan – több hónap vagy év alatt tönkremegy teljes pajzsmirigysejt-állománya. A tüneteket a pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) okozza. Az autoimmun folyamat gyakorlatilag észrevétlenül zajlik, mindaddig, míg ki nem alakul a pajzsmirigy-alulműködés.
Sunyi egy dolog az bitztos, mert olyan banális tünetei vannak, amivel gyakran küzd bárki, aki él. Ráadásul lassan alakul ki. Nekem másfél év kellett mire rájöttem, hogy itt valami nagyon nem oké. Az anyagcserém lelassult, ezért a súlyom nőtt, vízödémásodást tapasztaltam magamon, főleg nyáron. Az izületeim fájni kezdtek. Nem vicc, olyan vagyok néha mint a saját nagyanyám. Leginkább a könyökeim és a bokáim fájnak. A bőröm sápadttá vált, általánosságban pedig rendkívül fáradékonynak és aluszékonynak éreztem magam. Mindezek mellett állandóan fázik az ember, lelassul a gondolkozása és a szívverése is, magas lesz a koleszterin szintje, székrekedéssel küzd, izomgyengeséget észlel, kihullik a haja és a szemöldöke és a végeredmény az lesz, hogy sokszor depresszióssá válik, aki mindezt átéli. Én az összeset ki tudom pipálni. Legalább létezik egy olyan lista a világon, ahol én mindent kipipálhatok.

Lényegében az orvossal sem lettem előrébb, de ez a része a történetnek jelenleg tényleg nem releváns. A lényeg, hogy itt állok, és nem érzem jól magam magamban. Az teljesen világos lett az utóbbi másfél évben, hogy itt valamit én csinálok rosszul. Elképzelhető, hogy ezért lett belőlem egy olyan ember, aki az utóbbi időben nem fél igent mondani és szívesen kipróbál dolgokat. Például az 5 napos léböjtöt. Kolléganőm ötletétől vezérelve, ketten vágtunk bele ebbe a kalandba tegnap. Biztos, ami biztos, a hétvégét még vendégségből vendégségbe menettel töltöttem és eszegetéssel. Ez duplán nehézzé teszi most a napjaimat. Ha belevágnál, szerintem érdemes egy ráhangoló napot tartani és kevesebb és könnyebb ételt fogyasztani.

Az 5 napos program lényege, hogy minden nap más levet fogyasztasz. Napi 7,5 decilitert, öt egyenlő részre elosztva, tehát étkezésenként 1,5 decit. Minden étkezéshez lehet enni rozskenyeret, ami azért jelentősen vonzóbbá teszi a programot. Szerintem ezért sem gondolkoztam sokat. Azt gondoltam ez sétagalopp. Hát mára kiderült, hogy nem az. Én felváltva eszem rozsos Abonettet és rozskenyeret, hogy ne legyen egyhangú, de így is az.

Nevetséges, de a programnak pont az a része megy legkönnyebben, amitől a legjobban féltem. Az ivás. A levek mellé minden nap el kell fogyasztani 2,5-3 liter vizet. Borzalmas ivó vagyok, ezért biztos voltam benne, hogy itt fogom elbukni a dolgot. Meglepően nem így van. Ez esik legkevésbé a nehezemre. Már délután 3-ra megvan a 2-2,5 liter. Nem mértem, de úgy saccolom, hogy a 3 liter megvan naponta. Ha más haszna nem lesz a programnak, csak annyi, hogy megtanulom 35 éves koromra, hogy napi 2 liter vizet jó meginni, akkor már megérte.

Az első napon zöldbúzafű koktél volt a menü. Rettegtem tőle, de nem kellett volna. Meglepően jóízű az ital. Felkészületlenségemben egyáltalán nem olvastam utána, hogy a koktél nem csak búzafűléből áll, hanem zöldbúzafű levéből, zöldteából, almaléből, agave sűrítményből, spirulina mikroalga hozzáadásával. Nem mondom, hogy ez lett a kedvenc koktélom, mert a White Russiannal nem versenyezhet, de jóízűen meg tudtam inni. Estére azért sok lett belőle, túl gejl. Mondjuk estére mindenből elegem lett, nem csak a koktélból, mert délután egy körül megérkezett a fejfájás is. Sejtettem, hogy nem úszom meg. Sokan panaszkodtak erre a különböző fórumokon, így számítottam rá. Mégis kikészültem. Végül 5-kor bevettem egy fájdalomcsillapítót, amivel lehet, hogy alaposan hazavágtam a méregtelenedés kezdeti stádiumát, de úgy gondolom, hogy bár jó dolog feszegetni a saját határainkat, mégis mindenből annyit és úgy kell csinálni, amennyit az ember az adott helyzetben jónak lát. Ez már nekem tegnap sok volt, és nincs lelkiismeret furdalásom sem miatta. Így láttam jónak. Az egész délután tartó fejfájás és a gyógyszer hatására sikerült úgy kiütnöm magam, hogy 8 előtt elaludtam. Ha a Botcsinálta nem ébreszt fel valamikor, hogy megkérdezze, hogy én tényleg utcai ruhában terveztem-e ma aludni, akkor tuti simán alszom reggelig.

A második napon meglepően jól ébredtem. A fejfájásnak nyoma sem volt, így könnyűnek és kipihentnek éreztem magam. Már öltözés közben azon izgultam, hogy vajon milyen íze lesz a mai LÉ-nek. Direkt nem bontottam fel előző nap. Legyen csak mindig meglepetés.

A mai zöldséglé paradicsom, sárgarépa, cékla, uborka, zeller, savanyúkáposzta és hagyma keveréke tengeri SÓVAL! Halleljujah a magasságban! Még mindig összeragad a szám, ha a tegnapi lére gondolok, meg arra, hogy este már nagyon ragadósnak éreztem. A mai határozottan ízlik, olyan az íze mint egy jó zelleres sós paradicsomlevesnek. Az állaga is olyan. Sűrű és krémes. Két felfedezést tettünk tegnap a kolléganőmmel. Az egyik az volt, hogy a rozskenyeret meg is lehet pirítani! Így már azért kicsit változatosabb a dolog. Ma remekül passzolt az ebédre szánt (megmelegített) LÉ-hez. Fejedelmi ebéd lett. Na jó nem, de arra jöttem rá ma délre, hogy gondolatokkal nagyon meg lehet nehezíteni a böjtöt. Ugyanakkor meg is tudod magadnak könnyíteni. Én próbálok a második opció szerint eljárni, egyre nagyobb sikerrel. A fejem kezd tisztulni, kezdem nem annyira sajnálni magam és kevesebbet is panaszkodom. Érdekes testi tünetet tapasztaltam a mai napon: ismeritek azt az érzést, amikor tényleg ÉRZED, hogy karikás a szemed? Na, ma teljes egészében érzem a szemgödröm tejles terjedelmét. Érzem, hogy hol ér véget az arccsontom és hol kezdődik az ür! Nem kellemetlen, nem is fáj, csak fura. Ezen kívül tegnap óta jobban fázom, mint egyébként, de ennek lehet ez a tetü idő is az oka. Mára terveztem egy jógát, remélem bírni fogom…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s