Kakaós csiga álá Satrafa

Sosem akartam kakaós csigát sütni. Aztán Botcsinálta meglátta, ahogy a Borbás Marcsi “tekergét” csinál a műsorában. És mindezt 4 perc alatt. Nem hagyott élni. Amikor olyat készítek otthon, amit a tv-ben láttunk, minden alkalommal fel kell elevenítenem neki, hogy ami a főzős műsorokban 4 perc, az a valóságban másfél, két óra. Lassan elhiszi. Látja.

Mivel nem tudtam felírni a Gasztroangyal receptjét, rövid kutakodás után az interneten, a kakaós csigát végül én ilyennek készítettem el:

10982282_1588355624736831_5405877655039974859_n
Kakaós csiga álá Satrafa – jó másnap a kávé mellé is

Kellett hozzá:
50 dkg liszt
8 dkg puha vaj
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 tojássárgája
3 dkg élesztő
2 ek cukor
kb. 3 dl langyos tej (vagy amennyit felvesz a tészta)

A töltelékhez szükséged lesz még cukrozatlan kakaópor és kristálycukor keverékére vagy instant kakaóporra és vajra.

Így csináld:
Egy kevés langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztbe kis mélyedést készítünk és belerakjuk a 2 tojás sárgáját, a lágy vajat, a csipet sót, a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet. Gyúrjuk, gyúrogatjuk és hozzáadunk még annyi tejet, hogy lágy, sima tészta legyen belőle. Meleg helyen kelesztjük egy órát.
Pihenés után, ha jól dolgoztunk, klasszul nyújtható tésztát kapunk. Kinyújtjuk és lágy vajjal kikevert cukros kakaóval megkenjük. (Aki nem akar bíbelődni, lehet olvasztott vajjal megkenni és cukros kakaóval megszórni, mehet rá jó vastagon 🙂 )
Tekergélés közben én mindig utána vajaztam a kakaótlan oldalnak is, hogy jól összetapadjon a töltelék és a tészta. A hengert jó ujjnyi szeletekre vágjuk és az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. Lehet szellősebben tenni őket, mert szépen megdagadnak.

Sütéshez a 170°C az ideális, kb 35-40 perc kell nekik (amíg szépen aranylani nem kezdenek)

Klasszak lettek!

3 thoughts on “Kakaós csiga álá Satrafa

  1. Szia…csodálkozva olvastam magyar blogot itt a worpdressen, én angolul bloggolok, de jelölnélek a Versatile Blogger Award-ra…hátha más magyar is Rád talál itt:)- persze csak, ha beleegyezel.

    Like

    1. Szia! Én is mindig meglepődök, ha magyar szóba (sorba) botlok itt. Kezdő blogolóként, meg mondom őszintén rá kellett keresnem a VBA-ra, de most már képben vagyok, így jelölésed örömmel elfogadom 🙂 Köszönöm szépen!
      Ui. klassz a blogod, olvaslak 🙂

      Like

Leave a comment